top of page

מה אוכלים היום? מתכון וסיפור משפחתי || דורו וואט (עוף וביצים) עם משפחת פנטביל טקלה

  • מערכת העיתון
  • Apr 28, 2020
  • 2 min read

אמא אורלי פנטביל, סטודנטית לחינוך בדוד ילין שנה ד', עובדת במשרד להגנת הסביבה. הבן עמנואל (עמנו) טקלה לומד בכיתה ב' בבית הספר שלנו. גרים בשכונה, ממש ברחוב של בית הספר ברחוב אולסוונגר. אורלי נולדה באתיופיה וחייתה בעיר גונדר עד גיל 4, ואז עד העליה לארץ בגיל 14, גרה בעיר אדיס אבבה. בארץ המשפחה גרה בנתניה, וכשאורלי סיימה תיכון באה לגור בירושלים, כי היה לה את החלום הזה עוד מאתיופיה. מאז היא פה כבר 20 שנה, ומאז שעמנו נולד, גם הוא.


"התבשיל שבחרנו לשתף אתכם הוא תבשיל משפחתי אתיופי מסורתי לשבת. זה מאכל שאנחנו תמיד אוכלים וגם עמנואל ממש אוהב את זה. זה מאכל של שבת אבל הכל מתבשל מראש בניגוד לחמין


"יש בו הרבה בצל ותבלינים, שום וג'ינג'ר וכל מיני תבלינים, ברברה שזו פפריקה חריפה של אתיופים. את העוף מנקים באופן מסורתי, ויש לו חיתוך מסורתי, מוסיפים את העוף ואת הביצים מבשלים ומוסיפים מבשלים שעה וחצי, התהליך יכול לקחת שעתיים.


"באתיופיה בשביל לשמור על החום של האוכל בשבת, היו קוברים באדמה בתוך בור פחמים בוערים, ומעל סגירה של פח ואז היו שמים מעל זה את האוכל. שמים את האוכל מיום שישי שיהיה חם בבוקר.


"בגלל שגדלתי בעיר אז אני לא זוכרת את זה מהבית שלי. אבל באתיופיה החופש הגדול היה בחורף, וכל חורף הייתי נוסעת לכפר, לסבים וסבתות שלי ושם ראיתי שעושים כך. ככה הכרתי והייתי גם במסורת של כפר וגם במסורת של עיר.


"לארץ הגעתי עם אמא שלי וחמישה אחים בשנת 1995, חצי מהמשפחה שלי עלו דרך סודן ברגל בממבצע משה וחלק במבצע שלמה ב1991. אנחנו נשארנו באתיופיה כי אבא היה במלחמה, נהרג בתקופה באתיופיה. יש מעט סבתות שבשבת לא היו נותנות להכניס אוכל לפלטה, היו אוכלים קר, שזה נחשב חילול שבת כי לא הכירו אז לא רצו השתמש. אמא של אורלי גרה בעיר אז הכירה.

"עמנו אוהב את זה כי הוא רגיל לזה, זה טעים ובריא. זה ממש טעם של בית, גם בבית שלנו, גם בנתניה אצל הסבתא, ובכל מקום מכינים מאוד דומה


לאורלי יש המון סיפורים מעניינים על התרבות האתיופית, ועל העליה לארץ ישראל. היא סיפרה לנו למשל שבאתיופיה לכל אחת יש את השם של האבא שלה ולא משתמשים בשמות משפחה, וזה הפתיע אותה בארץ שזה לא ככה, וגם שמשנים את השם לשם של הבעל, כי באתיופיה זה לא היה ככה. אבל את זה נשמור להמשך



המתכון:

מצרכים:

8 שוקי עוף בלי עור (שנמשחו והושרו במיץ מלימון אחד וכף מלח למשך חצי שעה ולאחר מכן נשטפו היטב במים)

4 ביצים קשות קלופות (שהוכנו מבעוד מועד)

2 ק"ג בצל לבן טחון דק

70 גר' שום קצוץ

50 גר' ברברה (תערובת תבלינים אתיופית שעשויה מחלקים שווים של הל טחון, קצח טחון, פלפל שחור טחון, פפריקה חריפה, וזנגביל טחון)

כפית שטוחה של מלח

כף שטוחה של הל טחון

30 גרם שורש זנגביל טחון דק

1 כוס שמן


אופן ההכנה

1. מבשלים את הבצל בסיר על אש בינונית וללא שמן, עד שהוא מתחיל "להזיע". מוסיפים שמן ומטגנים למשך 15 ד'. מוסיפים את הברברה ומבשלים למשך רבע שעה נוספת, עד שמתקבל רוטב אדום פיקנטי.

2. מוסיפים את העוף ומבשלים על אש בינונית עם מכסה סגור למשך עשר דקות. מדי פעם מסירים את המכסה ובוחשים למשך עשר דקות. מוסיפים מים עד לכיסוי העוף ומבשלים למשך 10 דקות נוספות.

3. לסיום מוסיפים את יתר התבלינים והביצים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים למשך 15 דקות נוספות.

4. מגישים חם על אינג'ירה (לחם אתיופי).


 
 
 

Opmerkingen


ספרו לנו מה אתם חושבים, רעיונות וכתבות

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page